workshop textil 2 - textiltryck

Efteråt när vi hade haft workshop textil 1 gick vi till textilmuseet. Min första tanke när vi gick dit var att jag inte alls är förtjust i museum. Jag hade i huvudet att det var ett museeum med massor av olika textiler som hängde på väggarna. Men va fel jag hade. Det kändes inte alls som ett museum, det var olika våningar med olika saker. Vi gick upp till övervåningen, det första vi möttes av var massor av skärmar med kontroller till, det var som playstation. Cathrine hade ställt ut stolar på rader framför en stor skärm. Vi började med en kort föreläsning om vad vi skulle få uppleva och skapa. [1]Berg berättade att vi kommer att få arbeta med textiltryck med hjälp av olika metoder och verktyg, gärna tre-fyra olika metoder. Hon fortsatte att berätta att det finns många olika saker som man kan trycka färg på tyg med. Exempelvis, stämplar i trä och gummi och schablonramar som är öppna eller med inbränt mönter i. Det lät roligare än vad jag hade förväntat mig. Fortsättningsvis gick vi in till ett rum bredvid där det fanns fullt med olika redskap för att kunna skapa med textiler, vi fick skapa helt fritt med hjälp av alla de material som fanns.
 
Textiltryck
Jag och min studiekamrat böjade med att klippa ut ett mönster på ett tidningspapper, vi tog därefter en svamp och duttade i mönstret på tyget. Vi testade även på att använda stämplar, tandborstar, sprayflaska och en diskborste. I början var vi noggranna och försiktiga innan vi kom in i det, då fick det bli som det blev eftersom vi ville testa så mycket som möjligt. Vi kladdade på allt möjligt på tyget, genom att inte tänka så mycket blir det ett roligare och annorlunda konstverk.
 
 
 
"I Läroplan för förskolan (Lpfö 98, rev. 2010, s. 10) beskrivs att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin skapande förmåga och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild."
 
Reflektion
Till en början var jag skeptisk till denna workshop, men det blev roligare än förväntat. Jag anser att detta är en enkel, lärrorik och rolig uppgift för barnen i förskolan. De får skapa fritt, testa på olika föremål och använda sin kreativitet. Barnen behöver inte ha en tanke bakom det de gör, utan bara testa på och se vilka mönster det blir till slut. De kan få ta med en egen tshirt eller ett örngott som de kan få skapa på. Det blir det mer personligt och något barnen blir stolta över att bära för att de har gjort det själva. Genom att använda sig av textilfärg gör att färgen inte försvinner eller färgar av sig i tvätten. Textilfärg anser jag att varje förskola bör köpa in. I verksamheten kan man dessutom använda sig av färgen om man vill göra fina gardiner tillsammans med barnen, eller hänga ut ett tyg utomhus och måla på eftersom färgen inte förvinner av regnet. Det kan väckas många frågor bland barnen när de använder sig av textiltryck och olika färger som vi kan prata om tillsammans. Vad händer om två färger blandas? Kan vi få fram en ny färg? Björkdahl Ordell, Eldholm och Hagastrand Velicu (2010, s.29) nämner att genom textiltryck får barnen möjlighet att öva på språkliga begrepp, de får social träning, får chans att se hur det bildas mönster och utvecklar sin fantasi. Som pedagog anser jag det är viktigt att prata om det barnen tillverkar så de får chans att berätta med egna ord hur de tänker och vad de skapat. Man kan dessutom rita upp ett mönster i förväg till barnen som de ska härma, sedan kan de få skapa ett eget mönster som de ska följa.
Jag minns själv när jag gick i förskolan och vi använde oss mycket av just textil färg och textiltryck, det var mycket uppskattat. Barnen kan få göra ett tryck med hjälp av sina händer, sin mun, potatistryck och toalettrullar exempelvis. De får använda sin fantasi, vill ett barn köra en bil i färgen går det självklart bra. Av bilen blir det också ett fint och speciellt mönster. Låt barnen testa och pröva på. Utgå från hållbarutveckling och spara allt man kan tänka sig att doppa i färg, det kan bli finare tryck än vad man tror. Exempelvis, mjölklock, kapsyler och hushållsrullar.


[1] Cathrine Berg. Workshop 2 Textil. Högskolan i Borås 2016-09-15.

Referenser
Björkdahl Ordell, Susanne, Eldholm, Gerd & Hagstrand-Velicu, Kerstin (2010). Lär genom textil: en handbok i att använda textil som pedagogiskt redskap för barns lärande. 1. uppl. [Mölnlycke: Susanne Björkdahl Ordell]

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket

Kommentera här: