Workshop textil 1 - Ull

Mål

  • Redogöra för och problematisera aktuell didaktisk forskning med relevans för barn med språkliga, matematiska och estetiska lärprocesser.

Berg [1] tog upp att man har hittat fynd av ull från 500 f kr och att det har används sedan uriminnes tider. Det finns mycket man kan göra med ull, tovning är ett exempel. När man tovar ullen blir ullen mindre, den krymper. Man gnuggar ullen med vatten och såpa så det bildas en friktion. I ullen finns det något som kallas för hullningar, de fastnar med varandra när ullen bearbetas och blir till en förbunden massa. Det är bara fårull som kan krympa, och den ullen kan krympa upp till 30-35%.  Berg berättade även att ull inte kan brinna, att ull dämpar ljud väldigt bra och att ull har mycket fiber i sig.

Under vår workshop med Catrine Berg måndagen den 5/9-16 gick hon först igenom lite historia om ull och vad tovning är. Jag visste inte så mycket om ullens historia och vad tovning betyder, så det var intressant tycker jag. Hon gick sedan igenom vad vi skulle få göra under dagen. Vi skulle få göra en egen ulltavla med eget sagotema.

Ulltavla med sagotema

Jag och mina fyra kompisar arbetade tillsammans under dagen. Vi bestämde oss för temat "Bockarna Bruse" en känd saga som vi alla känner till från vår barndom. Det vi behövde till vår tavla var, fårull, handduk, bubbelplast, svart sopsäck, en pappersrulle och varmt vatten med såpa i. Vi började med att bestämma vilken färg på ullen vi ville ha som bakgrund på vår tavla. Den ull vi använde oss av var redan färgad i olika fäger. Vi tog så mycket ull vi ville ha och la ut det på golvet på sopsäcken och fixade till en plan yta. Sedan hällde vi på såpa vattnet över hela ullen så den blev tillräckligt blöt. Vi la sedan över resten av plasten över ullen och trampade på plasten. Genom att vi trampade på ullen blev den platt och jämn. Efter att vi hade trampat en stund tog vi bort ullplattan från plasten och la ullen över en utvecklad handduk och la bubbelplast över. Vi tog rullen och började rulla in ullen i handduken och bubbelplasten. Där i skulle ullen ligga ett tag medan vi skulle rulla den i ca 5 minuter. Vi rullade den med hjälp av våra fötter, för att man har mer kraft i benen än i armarna. Efteråt var ullen torr och ordentligt packad.

Nu kunde vi börja med att göra detaljerna på vår tavla. Vi använde oss av små ullbitar och började skapa. De små ullbitarna la vi ut där vi ville ha de. Vi gjorde bockarna, trollet, ån, bron, en sol och ängen. När vi hade skapat klart hällde vi över såpavatten igen och la vi över bubbelplasten och började rulla. Samma process en gång till för att detaljerna skulle fastna ordentligt på vårt underlag.

 
När vi sedan väcklade ut den fick vi se hur vår tavla blev. Nu var ullen tillplattad och satt fast på underlaget. Vi tyckte dock att bron smälte in lite för mycket med bakgrunden, så den syntes inte så mycket. Vi ville då sätta dit ett räcke runt bron i vitt ull för att se lite mer skilland vart bron var. Istället för att göra samma process en gång till för så lite ull berättade Berg att vi kunde använda oss av en tovningsnål. Den kunde man använda sig av när man ville fästa ullen. Det var väldigt smidigt, det räckte med att trycka nålen i ullen så satt den sedan fast i underlaget.
 
 

Nu var det dags att tvätta ullen för att få bort allt såpa och eventuellt smuts. Vi skrynklade ihop vår tavla vilket kändes lite konstigt och sköljde den under vatten ett tag. Sedan var det bara att väckla ut tavlan igen så var det klart. Ett fint resultat.

 
 "I Läroplan för förskolan (Lpfö 98, rev. 2010, s. 10) beskrivs att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap."
Genom att skapa med ull får barnen testa på och arbeta med olika tekniker och material, de får bygga på olika figurer och landskap med hjälp av olika redskap.
 
 Reflektion
Björkdahl Ordell, Eldholm och Hagstrand Velicu (2010,s.17) beskriver att det är pedagogerna som gör att barnen blir nyfikna och får lust till lärande, och att barnen ska få användning av alla sina sinnen. Genom att skapa med ull använder sig barnen av alla sina sinnen. De kan använda sig av känseln, synen och lukten. Ull har en speciell lukt och det kan kännas mjukt och stickas lite. Jag ansåg att ullen var lättarbetat och annorlunda att skapa med, det var dessutom otroligt roligt. Det var inget jag har gjort tidigare. När man arbetar med ull i förskolan vilket jag inte tror är så vanligt får man in en heldel matematik. Exempelvis, färg, form, storlek, mönster, överst och underst. 
 
Jag skulle absolut tänka mig att arbeta med ull i verksamheten. Antingen kan barnen få göra varsinn lite mindre tavla, eller så gör de en större i mindre grupper. Genom att arbeta tillsammans anser jag att barnen får ideer av varandra, de får samarbeta, öva på turtagning och lyssna in varandra. Man kan dessutom prata om ull med barnen, vart ullen kommer ifrån och vad man kan använda ullen till.  Nackdelen med att arbeta med ull i förskolan är att det är otroligt dyrt att köpa in, av erfarenhet har inte förskolorna en jättestor ekonomi. Hur gör de förskolorna som har dålig ekonomi?
Jag lärde mig mycket under workshopen, det var en rolig och lärrorik dag. Jag lärde mig exempelvis hur man färgar ull och att man inte får klippa i den. Genom att klippa i ullen förstör man alla fiber som finns, det bästa är att riva isär ullen.
 
Kriterier för Godkänt
- Innehållet från kursens samtliga workshops, föreläsningar, VFU och alla studiebesök ska med hjälp av egna fotografier och egenhändigt skriven text dokumenteras och sättas i relation till den egna yrkesrollen. Med "samtliga" avses följande: bild, textil, musik, drama, didaktiskt material, museumbesök, Navet samt Drivhuset.
 
- Med stöd av kurslitteratur och relevant forskning problematisera, reflektera och analysera minst två av kursens ämnen i förhållande till läroplan (Lpfö98 (rev.2010) och/eller Lgr11 samt pedagogisk verksamhet i förskola/förskoleklass.
 
- All text ska skrivas enligt vedertagen svensk skriftspråknorm och utifrån Harvardmodellen.
 
- Närvaro och aktivt deltagande vid examination ; seminarium Portfolio.
 
Kriterier för Väl Godkänt
- Att kriterierna för godkänt är uppfyllda.
 
- Problematisera och redogör för hur du utifrån kursens innehåll kan använda teorier estetiska läprocessersom stöd i ditt yrkesutövande.
 
- Själv kritiskt reflektera och problematisera kring ditt eget pedagogiska förhållningssätt relaterat till de erfarenheter du fått under utbildningen.
 


[1] Catrine Berg.Textil 1. Högskolan i Borås, 2016-09-05

 Referenser

Björkdahl Ordell, Susanne, Eldholm, Gerd & Hagstrand-Velicu, Kerstin (2010). Lär genom textil: en handbok i att använda textil som pedagogiskt redskap för barns lärande. 1. uppl. [Mölnlycke: Susanne Björkdahl Ordell]

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket

Kommentera här: