Konstmuseum Borås

Idag den 18/10-16 var jag och några kurskamrater på besök på konstmuseet i Borås. Jag var rätt skeptisk till att gå dit då jag inte är jätte förtjust i just konst. När vi kom dit fick vi en lapp som vi skulle sätta på våra kläder för att de som arbetade där skulle veta att vi var studenter. Museet var större än vad jag trodde, och det var två våningar med fullt av konst på väggarna.
Det jag la märke till var att det va mycket djurkonst. Det var exempelvis rävar, vargar, änder och rådjur. Mina förväntningar blev något högre när jag såg det, av erfarenheter vet jag att de flesta barn är intresserade av just djur. Vissa tavlor kunde jag förknippa med en del sagor som Rödluvan och vargen. Det var en tavla av Ernst Billgren som hade skapat en tavla där en varg låg och sov på golvet i ett rum med en öppen dörr, jag tänkte direkt på den sagan om Rödluvan när jag såg tavlan. Sen fanns det en tavla med några björnar som fångade fiskar i en sjö, även den av Ernst. Den tavlan påminde mig om en barnfilm, Björnbröder. I den filmen fångar björnarna mycket fisk till middag.
 
Reflektion
 I Läroplan för förskolan (Lpfö 98 rev. 2016, s. 10) redogörs för att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse för bilder samt sin förmåga att tolka och samtala om dessa.
Konstmuseet är ett ställe som jag skulle kunna gå tillbaka till med förskolebarnen, just för att det finns så mycket att samtala och reflektera om tillsammans med barnen. De kan få koppla egna tankar till konsten och återkoppla det efteråt på förskolan, Jag skulle sitta ned med barnen efteråt och samtala om vad de fick se, och be barnen måla det de fick uppleveva. Fortsättningsvis skulle barnen få berätta vad de målade och se hur de uppfattade konsten. Enligt Bendroth Karlsson (2014, s.55) är det bra att fråga oss själva hur barnen fascineras av konsten och hur de uppfattar den än att fråga oss om barnen uppfattar den. Det håller jag med om, därför tycker jag det är viktigt att prata med barnen om konsten och att de även får måla sina egna uppfattningar för att se hur de uppfattar tavlorna.
Detta är ett museum som jag anser passar perfekt till förskolebarn i åldrarna 3-6 år. De har mycket att kolla på och jag tror inte det skulle bli långtråkigt för dem. De hade dessutom levande fiskar som lockar barnen lite extra. Jag var skeptiskt till en början men som tur var ändrades mina uppfattningar om konstmuseet. Att se konst som man kan koppla till olika teman i förskolan tycker jag är jättekul.
 
Referenser
Bendroth Karlsson, M. (2014). Konst för och med barn. I Bild, konst och medier för yngre barn: kulturella redskap och pedagogiska perspektiv (red.). 1. uppl. Lund: Studentlitteratur, ss. 49-67.
 
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2016). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
 

Kommentera här: