VFU- Första veckan del 1

Nu har jag haft min första VFU vecka. (Verksamhetsförlagd utbildning) Tiden har gått otroligt fort och vi har hunnit med mycket. Jag är på en förskola där det är 20 barn 3-6 år och 3 kvinnliga pedagoger som arbetar heltid. Det är bra pedagoger som är kunniga och som alltid kommer med nya idéer och man märker att de är där för barnens skull och vill alla väl. Pedagogerna går efter vad barnen är intresserade av och fångar upp allt de säger, och vill att barnen ska lära sig. De är dessutom duktiga på att använda sig av styrdokumentet och går efter målen som finns där, och de har alltid ett syfte med det de gör med barnen utifrån just styrdokumentet. En bra och organiserad förskola där jag trivs så bra.
 
Matematik
Under denna veckan har vi arbetat mycket med matematik. I Läroplan för förskolan (Lpfö 98 rev. 2016, s.10) redogörs för att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, pröva olika lösningar, reflektera över och pröva olika lösningar. Vi har fokuserat på symboler, siffror och mönster. Jag tycker det är kanon bra att de lyfter upp just matematik redan i förskolan. Det behöver inte vara på en hög nivå för att det ska bli matematik.
En dag gick vi ut med barnen och letade efter just symboler och siffror. Barnen visste först inte vad symboler var för något, men när en av pedagogerna förklarade och visade lite exempel så visade de ett stort intresse. De såg tillslut symboler och olika siffror överallt. Barnen hittade siffror på hus, bussar, bilar, soptunnor och på vägskyltar. Symboler hittade de exempelvis på vägbrunnar och på olika skyltar. Vi pratade om vad de olika symbolerna symboliserade och vad de betyder. Barnen kunde mycket mera än vad jag trodde. De fick undersöka och de reflekterade med varandra och med oss pedagoger varför det var en symbol.
Vi har dessutom spelat mycket spel med barnen och de har pärlat en hel del. Genom spel får barnen in räkning, siffror och turtagning. När barnen pärlar lär de sig de olika färgerna, de räknar hur många de behöver, de lägger olika mönster och de övar på sin finmotorik. Jag anser att man kan få in matematik i det mesta barnen gör i förskolan.
På min avdelning har de uppsatt siffror lite överallt på väggarna. Ett bra sätt för barnen att öva på ordningen på siffrorna är att pedagogerna har satt upp siffror utanför toaletterna. Det första barnet i kön står på ettan, och det andra barnet på tvåan osv. Hela tiden förflyttar de sig, så alla hinner stå på nummer ett. De kan räkna och se hur många siffror det är kvar innan det just är min tur. Barnen följde siffrorna bra och jag anser att det var en smart idé som jag kommer bära med mig. Thisner (2014, s. 10) tar upp ett likande exempel om just ordningstal. Istället för att låta första barnet gå först kan pedagogen säga att tredje eller fjärde barnet får gå. Thisner nämner fortsättningsvis att barnen då kan hjälpas åt att räkna vem det blir och alla bli delaktiga.
De har också använt sig av siffror utomhus. Barnen la ut siffrorna 1-10 på marken, sedan la de ut lika många kottar bredvid siffrorna. De lär sig sdå att sortera, räkna och de olika siffrorna. För de äldre barnen var det nästan för lätt, och en lite mer utmaning för de yngre barnen. För att de äldre barnen med ska utmanas lite med gjorde de tärning tecken som de ska testa på nästa vecka.
Reflektion
En bra och lärorik vecka då jag har fått vara med och se på många olika sätt hur man kan arbeta med matematik i förskolan. Jag brukar få med mig bra tips här ifrån vilket jag tycker är kanon bra. Jag vill få ut så mycket som möjligt under mín VFU och det känner jag att jag får här. Det var en bra matematikuppgift barnen fick när vi gick på en promenad och letade efter siffror och symboler. Jag märkte att vi lyfte upp barnens intresse för siffror och symboler och barnen pratade om detta hela dagen och fortsatte uppdraget inomhus. Det betyder att pedagogerna gjorde ett bra arbete och att barnen lärde sig något. Matematik kan man som sagt få in i nästan allting. Det gäller bara att pedagogerna får syn på matematiken i vardagen och vill lyfta upp det då det är fullt av matematik i barnens lek. Thisner (2014, s. 11) beskriver att matematiken hänger ihop med språket. Har man lite svårt med språket eller inte förstår vissa ord blir matematiken automatiskt också svår att förstå. Som pedagog är det viktigt att nämna begrepp i vardagssituationer, exempelvis liten, stor, minst, störst, under och över.
 
Referenser
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2016). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
 
Thisner, Annika (2014). Matte på burk: en arbetsmetod för förskolan. [Ny utg.] Enskede: Arkad
 

Kommentera här: