VFU- första veckan del 2

Vi arbetade som sagt mycket med matematik första veckan som gjorde barnen intresserade av siffror och mönster. Vi har dessutom varit ute en heldel då första snön kom, barnen var överlyckliga. Det finns mera att göra ute på gården när det är snö, än när allt bara är fruset. Vi har gjort snögubbar, snöänglar, snöhäst, ett snöhus och åkt en mängder av stjärtlapp. Otroligt roligt att se barnens lycka i deras ögon.
 
Didaktiskt material
Innan VFU veckan började satt jag och förberedde min uppgift som jag ska göra med barnen under min period här på förskolan. De har som sagt Snick och Snack som tema, att vilja hjälpa andra och leva sig in i andras situationer. Jag ville att vi skulle fokusera på Snack som är en igelkott. Jag hade varit ute och fotograferat olika naturbilder som jag tog med mig till förskolan. Jag valde att göra mitt didaktiska material tillsammans med 7 st barn, så kallade grodgruppen. Min handledare har hand om den gruppen två gånger i veckan, så det passade bra att jag också var med dem. Jag samlade ihop barnen och satte oss i målarrummet. Jag hade med mig mina natur bilder och snack för att lättare kunna introducera om min aktivitet som vi ska göra tillsammans. Jag började med att fråga vilket djur Snack är, och om de har sett någon riktig igelkott i naturen. Fortsättningsvis pratade vi om hur igelkottar lever/bor, vad de äter, hur de bygger sitt bo, hur de lever på vintern och varför de har taggar. För att det skulle bli så tydligt som möjligt för barnen använde jag mig av mina bilder samtidigt som vi pratade. Jag ställde frågor och följdfrågor till barnen för att höra hur de tänker och resornerar. 
 
Några av dessa bilder är från google, resten är mina egna.
 
Vi gick sedan vidare med att jag berättade att vi ska bygga ett hus till Snack. Vad behöver vi för material? Hur ska vi göra? Varför vill ni göra så? De frågorna ställde jag till barnen. Jag påminnde barnen om bilderna vi hade kollat på för att de skulle få inspiration till vad vi behövde för material. Barnen kom fram till att vi behövde en kartong som grund till huset, de ville måla huset i många olika färger. De ansåg att vi även behövde gå till skogen för att hämta material. I Läroplan för förskolan (Lpfö 98 rev. 2016, s.10) redogörs för att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att skapa, bygga och konstruera av olika material, tekniker och redskap.
Vi gick till skogen dagen efter och vi hade med oss påsar som vi la vårt material i som barnen kom fram till. Vi diskuterade innnan vi gick hur vi ska få med oss materialen hem, de kom med förslag som en korg, ryggsäck, påsar och att lägga i fickorna. Under tiden vi var i skogen letade vi efter ett igelkotts bo eftersom vi hade pratat om att igelkottarna går i ide på vintern. Vi hittade lövhögar och ett hål i en stam, precis så som igelkottarna bland annat bor i under vinterhalvåret. Vi hittade även igelkottarnas favorit mat, en mask. Vi satt länge och kollade och pratade om boet, barnen var så intresserade och tyckte det var spännande. Grodgruppen fick med sig många olika material hem till förskolan.
 
 
Referenser
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2016). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
 

Kommentera här: