VFU- andra veckan

Nu är andra veckan gjord på min VFU period. Tiden går lite väl fort, men det betyder att jag har haft roligt. Grodgruppen har fått fortsätta att skapa Snacks hus, de är så duktiga och går verkligen in för det. Vi har dessutom gått till sopstationen då barnen visade ett stort intresse för det. Barnen har även visat ett stort inresse för bygg och konstruktion denna veckan. De har suttit indelade i rummen och byggt med olika material. Barnen har sådan fantasi och de skapar otroliga byggen.
 
Didaktiskt material
Förra veckan pratade vi om igelkottar hur de lever och bor, och hur vi ska bygga Snacks hus. Vi bestämde oss för en kartong till grunden och vi hämtade material i skogen. Vi fortsatte denna veckan med att måla huset. För att alla barnen skulle få plats och få den tid de behövde till att måla delade jag in grodgruppen i tre mindre grupper. De fick välja två färger var och varsinn vägg de ville måla för att alla skulle få måla lika mycket. Nästa dag när huset hade torkat använde jag mig av samma grupper igen för att skapa material till huset. Vi började med att samlas i helgrupp för att diskutera vad Snack behövde i sitt hus. Barnen fick välja varsinn sak vad de ville göra. Det vi kom fram till var att Snack behövde, en säng, bord och stolar, en julgran, tavlor, träd, buske, fönster och en dörr. Under tiden barnen berättade frågade jag dem varför de ville göra just det och hur de ska tillverka det.
När alla material hade legat och torkat under natten var det dags att börja inreda huset. Resultatet blev mycket bättre än förväntat och barnen var intresserade och la ner mycket tid på huset.
 
 
 
En dag tog jag och min handledare med barnen till spostationen som ligger en bit bort från förskolan. Det var min önskan för att barnen visade ett stort intresse för just skräp i naturen när jag visade upp mina naturbilder. Vi pratade då kring varför det inte är bra att slänga skräp i naturen för just igelkottar och andra djur. Det ville jag följa upp och ville visa vart och hur man kan slänga skräpet istället. Vi samlade ihop skräpet från förskolan, exempelvis mjölkpaket, glasburkar, smörpaket, papper och kartonger.
Innan vi gick iväg hade jag förberett genom att ta kort på en sopstation, på de olika containerna. Vi pratade och diskuterade om bilderna varför man ska sortera och slänga skräpet just på en station. Jag ansåg att det skulle underlätta när vi väl kom dit, de skulle veta lite vad de handlade om att vi behövde kolla på de olika bilderna som var på containera.
 
Bygg och konstruktion
Denna veckan har barnen dessutom fokuserat på bygg och konstruktion. Här på avdelningen finns det två stycken bygg rum, ett med mjuka klossar och ett med klix. Det finns även en hörna med lego och dupplo och det finns också plusplus som de kan använda sig av. Det finns gott om byggmaterial vilket jag tycker är positivt.I Läroplan för förskolan (Lpfö 98 rev. 2016, s.10) redogörs för att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att skapa, bygga och konstruera med hjälp av olika tekniker. Barnen får använda mycket av sin fantasi då de skapar, bygger och konstruerar olika saker som bilar och hus, de följer mönster, riktningar och får in matematik. De lär sig dessutom mycket av varandra och de samarbetar till de lite större byggena. Ritningar har de uppsatta på väggen och det finns lösa blad. Jag anser att det är en jättebra övning när barnen får tillgång till det. De får fokusera, räkna, följa ett speciellt mönster med färger och öva på olika tekniker. Det kommer jag ta med mig när jag börjar arbeta ute i verksamheten.
 
De mjuka klossarna sorterar de efter bilder och deras form. Det finns exempelvis rektanglar, trianglar, kvadrater, cylindrar och kuber.
 
Refrenser
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2016). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

Kommentera här: