Estetiska lärprocesser

Mål
  • Utifrån estetiska lärprocesser planera, använda, utvärdera och dokumentera och kritiskt granska ett eget tillverkat didaktiskt material med fokus på barns lärande.
  • Redogöra för och problematisera aktuell didaktisk forskning med relevans för barns språkliga, matematiska och estetiska lärprocesser.
Måndagen den 2/5 2016 hade vi föreläsning om estetiska lärprocesser med Mats Andersson. När jag hörde ordet estetik första gången tänkte jag på dans, drama och bild/konst, det har alltid varit estetiskt för mig. Att man ska skapa något nytt, en kunskapsprocess helt enkelt.
Efter föreläsningen förstod jag att det är mycket mer än så. Jag lärde mig dels att estetiska lärprocesser betyder att barnen ska utforska och upptäcka med hjälp av alla sina sinnen. Exempelvis, smaken, känseln, synen och hörseln. Barnen skapar en process av sina intressen och lär sig utifrån det. En process kan vara när en frukt ändrar form, smak och utseénde, att man då följer fruktens process under en tid. I Läroplan för förskolan (Lpfö 98, rev. 2010, s. 10) beskrivs att förskolan ska sträva efter att varje barn upptäcker och ser samband och lär sig nya sätt att förstå sin omvärld. Genom att upptäcka med sina sinnen lär sig barnen nya saker fortare och det blir lättare för barnen att upptäcka nya föremål och se samband.

Andersson [1] tog upp på sin föreläsning att barn behöver ett tydligt sammanhang och en röd tråd för att de lättare ska kunna förstå innebörden och lära sig lättare. Han tog upp ett exempel om pinnar. Om barnen själva får hämta pinnar i skogen så använder de sina sinnen. Pinnarna kan se olika ut, kännas olika och lukta på olika sätt. Man kan sedan ta med pinnarna till sin förskola och bygga olika former med pinnarna. Sedan kan man gå vidare med att fråga barnen vem som bor i din form. Är det en spindel kan man knyta dit lite tråd och sedan sjunga imse vimse spindel och prata om vad spindlarna äter osv. På så sätt får barnen en tydlig röd tråd och ett bra sammanhang. Jag anser att det är ett bra och roligt arbetssätt att arbeta med en röd tråd och komma med nya idéer och utgå från barnen intressen.

Genom att arbeta med estetik i verksamheten med barnen utvecklas exempelvis deras språkutveckling. Med att för tydlig göra språket praktiskt med rörelser till olika sånger och att använda sig av bilder snappar barnen upp ord fortare och de får en djupare förståelse anser jag.



[1]  Mats Andersson. Estetiska lärprocesser. Högskolan i Borås, 2016-05-02.

 
Referenser
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev.utg.] (2010). Stockholm:Skolverket
 
 

Kommentera här: