Rundvandring i Göteborg

I går den 1/12-16 åkte vi till Göteborg för en heldag med klassen. Det blev en lång dag då jag åkte från Jönköping fram och tillbaka. Dagens upplägg var att vi skulle samlas vid centralen och sedan gå tillsammans på en rundvandring i Göteborg. Sedan skulle vi skulle besöka 3 olika museeum under dagen. Jag hade inga speciella förväntingar för dagen utan tänkte att jag tar dagen som den kommer.
 
Rundvandring
Vi blev guidade av Marie och Mats från högskolan i Borås genom centrum i Göteborg. Vi stannade och kollade på olika statyer. När jag har varit i Göteborg har jag lagt märke till de olika statyerna, men inte reflekterat om varför de står just där och va de symboliserar.
Den statyn jag fastnade för mest under vandringen var en tjej som stod lutad mot en vägg. Den statyn anser jag går att tolka på flera olika sätt. Antingen att hon är ledsen och utstött från gruppen, och det är inget barn som lägger märke till henne. Eller att det ingår i leken, att de leker körragömma tillsammans och hon är den som räknar. Det kan man tolka och uppfatta lite som man vill, då konsten heter lek eller allvar. Dock ser jag på flickans kroppsspråk direkt att hon är ledsen. Jag kan inte riktigt förstå varför de har placerat flickan på just en station mitt i Göteborg. Är det för att hon har tappat bort sina föräldrar? Det får man nog själv avgöra och fantisera om.
 
Vi kom sedan fram till en staty på Gustav Adolf, det var han som grundade Göteborg och pekade ut vart Göteborg skulle ligga. Statyn är av brons och är tillverkad av Bengt Erland Fogelberg. Just denna statyn är det äldsta konstverket. Gustav ser man peka rätt ner, det symboliserar när han sa att "här ska Göteborg ligga".
 
Fortsättningsvis kom vi fram till så kallade Oraklet. Det är en man som sitter på en sten med en bläckfisk över huvudet och ser lite otäck ut. Ena benet är som en fisk och ena handen som en sjöstjärna. Det positiva med statyn är att den är i barnens höjd så de kan känna och observera.
 
 
Reflektion
Det var intressant med en rundvandrig och få höra historien om varje staty/konstverk. Dock känns det lite ovärt då jag aldrig kommer ta med min barngrupp ända till Göteborg och se just på de statyerna. Men jag fick en överblick om just de statyerna iallafall. Det jag skulle tänka på om jag skulle ta med en barngrupp ut på rundvandring i en storstad är att inte ha för många barn med sig. Antingen mer personal eller dela upp barnen. det är mycket trafik med både spårvagnar, bilar, bussar och cyklister. Jag skulle dessutom tänka på att välja ut de statyerna som man tror lockar barnen och som är i deras höjd, och att inte gå för långt för att de ska bli intresserade. Som pedagog kan man även välja ut ett tema, "idag ska vi kolla på statyer på djur", exempelvis. På förskolan kan barnen få måla av den statyn de tyckte bäst om och sedan berätta för de andra om varför han/hon tyckte om den bäst. Det kan bli många bra och intressanta reflektioner. I Läroplan för förskolan (Lpfö 98 rev. 2016, s. 10) redogörs för att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att reflektera, lyssna och ge uttryck för egna uppfattningar och förstå andras perspektiv.  Genom att varje barn får berätta om sin bild får de andra barnen öva på att lyssna, förstå andras perspektiv hur de uppfattade statyn och även ge uttryck för sin egna uppfattnining.
 
Refrenser
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2016). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
 

Kommentera här: