Konstmuseeum

Igår den 1/12-16 var vi på konstmuseet i Göteborg, det var en stor fin byggnad. Vi hade en guide med oss under besöket som pratade om konsten. På museet fanns det konst från 1400-talet fram tills nu, både målerier och skupturer. Innuti musseet var det högt i tak och det ekade en hel del, var svårt ibland att höra vad guiden sa.
 
Konst och skulptur
Det första rummet vi kom in i var skulpturhallen där det finns både gammal och nyare konst. Vi möttes av en stor kvinnlig skulptur som hängde på en stång som snurade runt. En tjej vid namn Cajsa Von Zeipel har tillverkat kvinnan med hjälp av frigolit och sedan gips över. Cajsa gjorde den dansande kvinnan som examensarbete. Hon ville visa en aktiv kvinna som möter blicken, tvärt emot än vad det var förr. Kvinnorna skämdes över nakenheten förr, de var som objektiv, och ville inte möta blicken. Kvinnan som Cajsa har skapat är delar från henne och från sin pojkvän. Man ser tydligt att kvinnans händer är stora mans händer.
 
Vi kom vidare till tre stycken rum där det bara var äldre konst från 1400-talet. Det var obehaglig och annorlunda konst. En av tavlorna var på Maria och Josef, där den var uppdelad i tre olika delar. Helvetet längst ner och fadern högst upp. I mitten fanns en fontän, där Maria sprutar ner bröst mjölk och Josef blod från sin kropp så det blandas med varandra och hälls ner till helvetet. En tydlig bild där man ser precis vad som händer. Det var en tydlig horisont linje och ett djup i bilden.
 
Slutligen kom vi till ett konst rum där ett par Sigrid och Isaac var konstnärerna. I sin konst använde de både varma och kalla färger. Sigrid hade fått mycket kritik om sin konst då det inte var vanligt förr att kvinnor skapade konst. Folket tyckte att kvinnorna skulle sköta hemmet och barnet istället. Sigrid blev sjuk i ung ålder och man såg tydligt på konsten från att hon var frisk tills hon var sjuk, konsten blev mer stressad när hon var dålig.
 
Reflektion
Innan vi kom till museet hade jag rätt höga förväntingar, det var stort och jag hade förväntat mig intressant konst och många olika skulpturer. Jag blev dock besviken då vi endast fick se en skulptur på en naken kvinna och sen mesta dels konst från kristendomen, och obehaglig konst. Konstmuseet är inget ställe jag skulle ta med en barngrupp till. Den konsten vi fick se anser jag inte är barnvänlig. Det var konst på döda människor och en kvinna som står och håller i ett avhugget huvud. Sen var det som sagt mycket konst på Josef och Maria. I dagens förskolor är det barn från olika kulturer, varför ska vi då prata och visa bilder om kristendomen? Jag tror inte alla föräldrar skulle vilja det, alla har inte samma tro. Om jag ska ta med barngrupper till museeum ska det vara en konst som fångar barnens intressen som man kan pratade vidare om sedan på förskolan. Tyvärr blev jag besviken och jag anser att det inte är ett barnvänligt museeum från det vi fick se.
Det jag kan ta med till förskolan är att barnen kan få göra egna skulpturer av frigolit och gips. De kan skapa figurer utifrån ett tema arbeta från en saga exempelvis. I Läroplan för förskolan (Lpfö 98 rev. 2016, s. 10) redogörs för att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att skapa, bygga och konstruera med hjälp av olika material och tekniker. Gips och frigolit är inga material jag har sett barnen arbeta med i förskolan så mycket, så det skulle vara roligt att använda och skapa med de materialen tillsammans med barnen. Sedan kan de få måla på gipset i olika färger.
 
Referenser
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2016). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

Kommentera här: