VFU- Fältdagar

Nu har jag gjort tre stycken fältdagar på den förskolan jag ska vara på. Jag har varit här förut, så jag känner både barn och pedagoger. Jag tycker det är bra att komma tillbaka till samma ställe då man ser sån utveckling på barnen när man varit borta ett x antal veckor.
Min uppgift under fältdagarna var att kolla vad de arbetar med för tema. Just nu arbetar min avdelning med Snick och Snack (Vännerna i Kungaskogen) Det handlar om olika djur som träffar på varandra i skogen. Snick och Snack är själva huvudfigurerna i temat, en ekorre och en igelkott. Syftet med temat är att ta hänsyn och leva sig in i andras situationer och vilja hjälpa andra. I temat ingår även matematik och språk. I Läroplan för förskolan (Lpfö 98 rev. 2016, s.9) redogörs för att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin identitet och känner sig trygg i den. Genom att leva sig in i andras situationer lär sig barnen att alla lever olika och de börjar fundera på sin egna identitet, och hur barnen ser på den.
 
Didaktiskt material
Utifrån detta tema skulle jag komma på ett didaktiskt material som jag ska göra med barnen under min VFU period som börjar v.45, och är i tre veckor framåt.  Lundgren [1] tog upp på föreläsningen om didaktiska aspekter på olika material vad som gör ett material didaktiskt. Så länge man pratar om materialet så blir det didaktiskt berättade Lundgren. Under mitt didaktiska material kommer vi tala mycket om det vi gör, både innan och efter. Jag ska ha grundfrågorna i åtanke, HUR? VAD? VARFÖR? Och ett tydligt syfte med mitt material.
Jag anser att det är ett bra tema då man får in bra och viktiga delar. Alla lever inte på samma sätt och alla ser olika ut. Efter lite funderingar och ett samtal med min handledare kom jag fram till ett bra didaktiakt material som passar in i deras tema. Jag känner att man får in bra och viktiga delar i mitt material som får barnen att tänka till. Jag kommer ta med delar som intresserar mig och som jag själv tycker är roligt. Tycker jag det är intressant och roligt så gör jag ett bättre arbete och det känner barnen av.
 
Reflektion
Jag anser att det är bra att ha fältdagar innan själva VFU- perioden. Då får vi tid till att planera, fundera och påbörja vårt material. Vi hinner dessutom förbereda oss och vi kan påbörja vårt arbete direkt med barnen när vi kommer tillbaka. Skulle vi endast ha vår VFU- period på oss skulle det försvinna rätt många dagar till att komma in i deras tema och sedan komma på ett didaktiskt material. Det skulle även bli stressigt med att hinna förbereda allting. Jag ser framemot de tre kommande veckorna, att få arbeta med mitt material tillsammans med barnen och även få utveckla det.
 
 


[1] Marie Lundgren.  Didaktiska aspekter på olika material. Högskolan i Borås, 2016-05-09

Referenser

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2016). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442