Workshop bild 2 - papperstillverkning och papier mache

Den 22/9-16 hade vi vår andra bildlektion med Mats Andersson. En mycket lärorik och rolig dag i bildsalen då jag lärde mig något jag aldrig har testat på förrut, nämligen att göra eget papper. Då man pratar mycket om hållbar utveckling i förskolan och att man ska tänka på miljön och återanvända material var detta ett mycket bra exempel på hur man kan göra papper på ett miljövänligt sätt. Vi använde oss nämligen av gamla dagstidningar. "I Läroplan för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010, s. 7) redogörs för att förskolan ska lägga stor vikt vid miljö-och naturvårdsfrågor. Ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro ska prägla förskolans verksamhet." Genom att göra eget papper av gamla dagstidningar tänker man på miljön och man återanvänder istället för att slänga, ett bra ekologiskt förhållningssätt som man ska arbeta efter i verksamheten i förskolan. Andersson[1] började med att berätta hur man gör eget papper steg för steg och hur man tillverkar papier maché. Han visade många olika material vi kunde använda oss av och olika exempel på hur vi kunde färga vårt papper och massan. Det verkade spännande och jag ville sätta igång direkt.
 
Tillverkningsprocess av papper
 
 
Fyll en balja med rätt mycket vatten, gärna ljummet. Klipp sedan ner tidnigarna i små bitar i baljan, tänk på att det behövs mycket tidnigar, så låt barnen hjälpas åt för att spara tid.
 
 
Mixa ihop vattnet och pappersbitarna med hjälp av en stavmixer så det blidas en massa. Obs! Låt inte barnen göra detta själva, var alltid närvarande. En mixer är inte att leka med då det kan hända allvarliga olyckor. Vill man ha massan i en speciell färg går det bra att tillsätta flytande akvarell eller fingerfärg exempelvis. 
 
När det blivit en massa behöver du en guska ram, en trä ram med nät i. Ramen för du ner i massan, ju längre ner du för ner ramen ju tjockare papper får du. Tänk på om du väljer att ha ett tjockare papper att det tar längre tid för det att torka.
 
 
Vänd därefter ner ramen på ett tidningspapper och tryck ut massan med hjälp av ett hushållspapper. Nu kan man välja att dekorera pappret eller bara låta det torka som det är.
 
 
Vi valde att använda oss av glitter, pulverfärg, stämplar och glitterfärg.
Tänk på att inte hälla ner den massan som blivit över i avloppet, utan i toaletten för att undvika stopp. Låt ligga och torka i några dagar.
 
 Bild: Färdigt resultat, fram och baksida.
 
Papier Maché
Under lektionens gång fick vi dessutom testa på att göra något som kallas för papier maché. Något jag aldrig hade hört talas om. Det är en gammal konst och hantverksform som översätts till tuggat papper. Vi skulle forma figurer med hjälp av en lite tjockare pappersmassa. Massan gör du med hjälp av strimlat papper, vatten, målarlim och eventuellt fingerfärg för önskad färg. 
Blanda papper, vatten och lim med hjälp en en stavmixer tills det bildas en massa, mixa inte för länge massan ska vara lite grötaktig. Lägg därefter en tygbit över en burk och häll i massan, låt vattnet rinna av och tryck försiktigt på tyget så det mesta av vattnet försvinner.
 
 
Ta sedan ut massan och forma den till det du vill ha, exempelvis ett hjärta. Vill du ha en speciell färg använder du dig av lite fingerfärg som du blandar med massan. Låt ligga och torka i några dagar.
 

Bild: Färdigt resultat.
 
Reflektion
En mycket givande och inspirationslärande lektion. Att få testa på något man tidigare aldrig har gjort är så roligt. Ännu mera tips och idér att bära med i sitt bagage.
Då detta är lite kladdigt och man behöver använda sina händer mycket är det viktigt att låta barnen möta materialet i sin egen takt. Många barn är lite försktiga när det kommer till nya material de inte känner till, och vissa gillar inte att kleta ner sig. Låt dem iaktta när andra barn testar, barn lär sig av att observera vilket kan leda till att de blir nyfikna på att testa på efter ett tag. Låt barnen ta den tid på sig de behöver.
 
När du gör papper är det ett bra tillfälle att tala om hållbarutveckling tillsammans med barnen, att det går att återvinna och tillverka ett nytt material istället för att slänga. Man kan dessutom tala om vart papper kommer ifrån och vad man kan använda det till. När det kommer tlll ekonomin kan du göra egna guska ramar då de är dyra att köpa in. Ta en gammal tavelram eller snickra ihop en egen och ta ett fiskenät, eller myggnät och fäst med en häftpistol. Även där kommer hållbarutveckling in i bilden. Låt barnen vara med från början, så du inte förebreder pappersremsor. Låt barnen få utmanas och öva på sin finmotorik. Övning ger färdighet, glöm aldrig det. Mitt tips är även att vara i mindre grupper, eller ta några barn i taget då du måste finnas till hands hela tiden.
 
Jag kommer definitvt använda mig både av papperstillverkning och papier maché i verksamheten. Det går att utveckla ännu mera än vad vi hann testa på. När man gör papper kan man testa att lägga i olika växter som smörblommor eller löv. Det kan nog vara bra att torka och pressa de först. Jag tänker att det även går att testa med torkad frukt om man skär äpple i tunna, tunna skivor som man sedan låter ligga i press.
När man göra papier maché skulle jag vilja testa på att göra krukor med barnen, att alla får göra varsinn och dekorera krukan som de vill. Istället för att köpa in till förskolan är det både bättre för miljön och ekonomin att göra egna. Sedan kan man låta barnen få planetera i sin kruka. Genom det kan man prata om kretsloppet, vad behöver blomman att växa? Hur får den solljus osv.
Karlsson Häikiö (2014, s. 69) beskriver att ta del genom berättelser från bilderböcker tränar barnen sin förståelse och skapar samspel mellan ord och bild. Om barnen läser en saga de tycker om så kan de få skapa figurer från boken av papier maché. Då samspelar ord och bild med varandra och de skapar något utifrån texten och bilderna. Siffror är något man också kan göra av papier maché tänker jag. Då får man även in matematiken. Att räkna, siffror, färger, villen siffra som är högre än två osv. Låt även barnen få skapa det de själva vill, de har en mycket bra fantasi.
 
Lpfö 98 (rev. 2010, s. 10) beskriver att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att konstruera och skapa med hjälp av olika material och tekniker. Genom att göra papper och papier maché får barnen chansen att testa på olika material att skapa med och de kan använda sig av olika tekniker som sedan går att utveckla. Det behöver inte kosta många kronor för att barnen ska få skapa och utvecklas. Ta det som finns på förskolan och utveckla vidare på det. Fråga barnen om tips om det står still. De bär på massor av idéer och har en otrolig fantasi. Det är viktigt att låta barnen vara delaktiga i verksamheten.


[1] Mats Andersson. Workshop 2 bild. Högskolan i Borås 2016-09-22.

Referenser
Karlsson Häikiö, T. (2014). Bildsamtal och bildtolkning. I Bild, konst och medier för yngre barn: kulturella redskap och pedagogiska perspektiv (red). 1. uppl. Lund: Studentlitteratur, ss. 69-91
 
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
 

Kommentera här: